Home
Facebook Contact

Hallo, ik ben Sacha Buwalda, en judo is mijn grote passie!

Het begin
Dat begon al op mijn 8e, toen ik bij BAS Judo in Biddinghuizen de grondbeginselen van het judo heb geleerd. Later ben ik gaan judoën bij Shoganai Judo Dronten, daar heb ik heel veel ervaring opgedaan. In januari 2015 ben ik begonnen op het Centrum for Sports en Education (CSE) in Zwolle en sinds half 2016 judo ik bij Judo RTC Noord-Oost in Heerenveen.
Voor de statistieken toch nog iets verder terug in de tijd: ik ben geboren in Zoetermeer op 3 december 1999. Sinds 2002 heb ik met mijn moeder, vader en mijn tweelingbroer Iska in Biddinghuizen gewoond, en vanaf half 2016 woon en sport ik in Heerenveen. Sinds september 2020 studeer ik in Leeuwarden.
Sport én studie
Judo RTC Noord-Oost werkt samen met het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) in Heerenveen. Daardoor kunnen (top)sporters prima begeleid en gefaciliteerd worden. Voor mij is het hartstikke relaxed dat zaken als trainingsfaciliteiten, huisvesting, onderwijs en (para)medische en andere specialistische begeleiding dicht bij elkaar te vinden zijn. Ik kan me helemaal focussen op trainingen en wedstrijden, ik verspil geen tijd meer aan reizen en zoeken naar de accommodatie en begeleiding die je toch nodig hebt. Samen met mijn trainer Edwin Steringa bepaal ik mijn doelstellingen en maak ik mijn trainingsschema.
Studie …
Ik heb de HAVO bij OSG Sevenwolden, TAlentencollege Noord (TAN) gedaan, in Heerenveen. Daar is een maatwerksysteem ontwikkeld, helemaal gericht op de individuele sporter/leerling. Momenteel doe ik een bachelor studie Integrale Veiligheidskunde bij NHL Stenden, in Leeuwarden. Ook bij NHL Stenden wordt rekening gehouden met mijn trainingstijden, trainingsstages én wedstrijden.
… én sport
Een overzicht van mijn prestaties in de afgelopen jaren staat hier.
Een paar hoogtepunten (vind ik):
2015: Nederlands kampioen geworden bij het NK Teams, maar vooral heel veel ervaring opgedaan, zowel nationaal als internationaal. Met de EJU (European Judo Union) -cadets ben ik in Zagreb, Erfurt, Berlijn, Strasbourg en Bielsko Biala (Polen) geweest.
2016: Nederlands kampioen -18 jaar in de klasse -57 geworden en 3e bij het EK Teams in Finland. Bij het Sambo-worstelen (kort gezegd: een combinatie van judo en worstelen) werd ik Nederlands kampioen en in Roemenië werd ik Wereldkampioen bij de jeugd.
2017: nog meer ervaring opgedaan in de klasse -21 jaar. Een mooie 3e plaats bij het Nederlandse kampioenschap -21.
2018: Nederlands kampioen met het Mixteam Judo RTC Noord-Oost en het Open Deense kampioenschap -21 gewonnen. Helaas 11 maanden geblesseerd geweest maar gelukkig ben ik goed teruggekomen, mede dankzij de goede begeleiding in mijn herstelperiode. Inmiddels al weer aan een aantal internationale wedstrijden mee kunnen doen.
2019: 1e plaats in Sint Petersburg Junior European Cup en een 3e plaats bij het Nederlandse kampioenschap -21, in Almere.
Droom!
Mijn sportieve doel en uitdaging: meedoen aan de Olympische Spelen.
© 2024 Stichting Buwalda Sport - Realisatie: Sybit | Software op Maat